Kawan-kawan sekelian, jom belajar buat teh atau kopi masala. Nanti boleh minum-minum sambil berhibur membaca mengenai kebudayaan, sejarah, agama serta aliran dan pecahan agama lain orang Hindu. Aku suka minum teh atau kopi masala ini.
Serbuk minuman, sirap dan juga uncang teh tak mampu langsung menandingi teh masala segara yang dibru sendiri. Nak membuatnya sendiri memang mengambil masa, tapi kalau dah siap memang enak lah. Yang ini cuma resipi yang biasa saja. Nak tambah rempah lain pun suka hati kau orang lah, hahah...
2 cawan susu atau pun benda lain yang setara dengannya.
2 cawan air.
4 bunga cengkih.
2 biji buah pelaga hancurkan.
2 biji lada hitam hancurkan.
1 batang kulit kayu manis.
1 potong halia sebesar buah anggur kupas kulit dan cincang,
2 camca besar gula.
2 camca besar daun teh, yang eloknya guna teh Assam.
Mula-mula sekali campurkan bahan-bahan susu, air, rempah ratus dalam periuk sederhana besar. Sebelum aku lupa, bagi sesiapa yang menganut ajaran Jina atau pengamal Ahimsa ketat harap jangan menggatal gunakan halia atau pun kulit kayu manis pula! Vegetarian yang lain boleh guna kalau dibenarkan sampradayam kau orang.
Lepas itu, renehkan teh kau orang tu sambil kacau-kacau selama dalam 10 minit macam tu. Dah 10 minit, tambahkan gula dan brukan daun teh segar anda. Kacau-kacau sikit selama lima minit macam tu. Cari cawan atau gelas kau orang dan tapiskan teh masala ni. Kau orang boleh juga buat kopi masala dengan campurkan sama serbuk kopi segar. Masa penyediaan bahan dari dapur kau orang dalam lima minit ditambah dengan masa memanaskan bahan tu semua dalam 15 minit maka semua sekali 20 minit. Penyediaan yang ini cukup untuk empat cawan.
Kalau agak-agak malas jugak aku tak tau nak cakap apa lagi. Kau orang beli saja serbuk teh atau kopi masala di pasar. Ada macam-macam jenis termasuk untuk vegetarian. Macam biasa, aku suka nak sarankan penganut Hindu sekelian cubalah bawa-bawa makan sayuran saja. Siapa-siapa yang termakan daging tu bawa bertaubat lah....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan