Sabtu, 12 April 2014

Masakan: Nasi Cabai Hijau

Pic: LeSauce

Bahan

1.5 kg Beras Basmathi
1.5 ml Air
125 ml Susu Cair
2 Biji Limau Nipis
5 Camca Besar Minyak Sapi
Garam cukup rasa
Gula cukup rasa

Bahan Kisaran

200 gm Cabai Hijau
3 Camca Besar Serbuk Kurma
4 cm Halia
15 Biji Bawang Merah
4 Biji Bawang Putih
1 Sudu Besar Lada Hitam
3 Tangkai Daun Sup
3 Tangkai Daun Ketumbar

Cara
  • Bersihkan beras dan toskan airnya.
  • Panaskan minyak sapi.
  • Tumiskan bahan kisaran sampai wangi dan garing.
  • Bubuh beras dalam periuk dengan bahan kisar.
  • Tuang susu cair, bubuh garam gula secukup rasa.
  • Tanak nasi seperti biasa.
  • Bila nasi hampir masak, tuang asam limau dan kacau rata.
  • Hiaslah dengan daun ketumbar dan daun sup sebelum hidang.
Puan-puan terhormat dan tuan-tuan budiman boleh cuba masak juga. Bahan perencah itu jika dilarang dharma tuan-tuan maka boleh dielak. Sekian.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan