Pic: LeSauce
Bahan
1.5 kg Beras Basmathi
1.5 ml Air
125 ml Susu Cair
2 Biji Limau Nipis
5 Camca Besar Minyak Sapi
Garam cukup rasa
Gula cukup rasa
Bahan Kisaran
200 gm Cabai Hijau
3 Camca Besar Serbuk Kurma
4 cm Halia
15 Biji Bawang Merah
4 Biji Bawang Putih
1 Sudu Besar Lada Hitam
3 Tangkai Daun Sup
3 Tangkai Daun Ketumbar
Cara
- Bersihkan beras dan toskan airnya.
- Panaskan minyak sapi.
- Tumiskan bahan kisaran sampai wangi dan garing.
- Bubuh beras dalam periuk dengan bahan kisar.
- Tuang susu cair, bubuh garam gula secukup rasa.
- Tanak nasi seperti biasa.
- Bila nasi hampir masak, tuang asam limau dan kacau rata.
- Hiaslah dengan daun ketumbar dan daun sup sebelum hidang.
Puan-puan terhormat dan tuan-tuan budiman boleh cuba masak juga. Bahan perencah itu jika dilarang dharma tuan-tuan maka boleh dielak. Sekian.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan